Kuinka suorittaa porttien uudelleenohjaus (port forwarding)

KYSYMYS:

Haluan koittaa porttien uudelleenohjausta (port forwarding) ongelmanratkaisuna yhteysongelmissa. Kuinka se toimii?

VASTAUS:

Mikäli kohtaat yhteysongelmia kuten viivettä tai katkoja pelin aikana, palomuurisi saattaa vaikuttaa yhteyteen. Estääksesi tämän, konfiguroi tarvittavat portit reitittimessäsi. Tehdäksesi tämän, tulee sinun ottaa yhteys reitittimeen tietokoneella (vaikka pelaisit normaalisti konsolilla).

Ohjeet porttien konfigurointiin ovat valmistaja- ja mallikohtaisia. Löydät ne reitittimen valmistajan nettisivuilta tai reitittimen ohjekirjasta. Tässä artikkelissa yhteenveto yleisistä porttien uudelleenohjauksen vaiheista.

Ohjeet konfigurointiin vaihtelevat käytetyn Windows järjestelmän mukaan, löydät ne Microsoftin nettisivuilta.

Huomioithan että saatat joutua asettamaan pysyvän IP-osoitteen laitteellesi (PCXbox OnePS4) taataksesi porttien uudelleenohjauksen jatkuvan toimimisen.

Yleiset askeleet porttien uudelleenohjaukseen

Ennen kuin voit aloittaa prosessin, tarvitset tietoja käytössäolevan internetyhteyden asetuksista. Seuraathan alla olevia askeleita IPv4 osoitteen ja oletusyhdyskäytävän (Default Gateway) selvittämiseksi.

- Paina Windows-painiketta + R.
- Kirjoita cmd ja paina Enter.
- Musta ruutu valkoisella kirjoituksella avautuu. Tämä on nimeltään Command Prompt.
- Kirjoita tähän ikkunaan ipconfig ja paina Enter.
- Ikkuna näyttää listana tiedot yhteydestäsi.
- Kirjoita ylös sekä oletusyhdyskäytävä (Default Gateway) että IPv4 osoite jotka näkyvät annetuissa tiedoissa.

Vaihtoehtoisesti löydät IPv4 osoitteen ja oletusyhdyskäytävän Windowsista:
Asetukset > Verkko ja internet > Tila > Näytä verkon ominaisuudet.

Sekä IP osoite että oletusyhdyskäytä ovat numerosarjoja, jotka voivat esiintyä seuraavissa muodoissa, tai lähellä näitä. Neljän maksimissaan kolminumeroisen numeron sarja, joka erotettu pisteillä.
xxx.xxx.xxx.xxx
xxx.xxx.x.x

1. Kirjautuminen reitittimeen

Kirjautuaksesi reitittimeen avaa nettiselain (esimerkiksi Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer tai muu vastaava), ja kirjoita osoiteriville oletusyhdyskäytävän osoite, paina Enter. Tämä saattaa viedä hetken, mutta kirjautumissivun tulisi avautua.

Kirjautumissivu vaatii käyttäjänimen ja salasanan. Mikäli muistat asettaneesi oman käyttäjänimen ja salasana, käytä näitä, muutoin tehdasasetusten pitäisi toimia. Tarkasta nämä reitittimestä tai sen ohjekirjasta.

Joissakin reitittimissä kirjautumistietoja ei tarvita, painamalla Enteriä pääset eteenpäin muokkaamaan reitittimen asetuksia.

Päästyäsi reitittimeen, voit aloittaa prosessin porttien uudelleenohjaukseen.

2. Porttien uudelleenohjaus

Pystyt navigoimaan usealla välilehdellä reitittimen käyttöliittymässä. Etsi välilehti, jossa lukee Port Forwarding tai Virtual Servers (saattaa löytyä myös nimellä NAT tai Applications). Oikea sivu antaa syöttää useita tietoja kuten Single Port Ranges, Protocols ja Local IP Address.

Olet väärällä sivulla mikäli sille voi syöttää uuden porttitiedon tai ulkoisen IP:n. Oikealla sivulla pystyt syöttämään yksittäinsen porttitiedon kenttiin.

Protocol kenttään valitse tai syötä UDP, TCP tai both
Local IP kenttään syötä koneesi IPv4 osoite, jonka aiemmin otit ylös.

Löytääksesi oikeat pelissä käytettävät portit, etsi tukisivultamme halutun pelin artikkeli. Tämä kertoo mitkä portit tarvitset avoimiksi päästäksesi kyseisen pelin online-sisältöön. Vaihtoehtoisesti voit myös ottaa meihin yhteyttä ja pyytää tietoa porteista.

Syötettyäsi haluttujen porttien tiedot sekä Protocol ja Local IP tiedot, voit tallentaa tai ottaa käyttöön (Save/ Apply) tehdyt muutokset ja sulkea selaimen. Kokeilethan auttoiko tämä yhdistämisongelmaan.

Pidäthän mielessä, että nämä askeleet ovat yleisin tapa konfiguroida porttien uudelleenohjaus. On mahdollista, että vaiheet vaihtelevat tapauksittain. Esimerkiksi osaan reitittimistä ei pääse nettiselaimen välityksellä, vaan ne tarvitsevat tähän tarkoitetun sovelluksen. Toiset reitittimet taas eivät hyväksy oletusyhdyskäytävää, vaan tarvitsevat tietyn osoitteen kuten hub/admin. Mikäli yllä mainitut vaiheet eivät päde tapauksessasi, suosittelemme katsomaan ohjeet reitittimen ohjekirjasta tai ottamalla yheyttä internetpalveluntarjoajaasi.

MIkäli ongelma jatkuu vielä tämänkin jälkeen, otathan yhteyttä.